2010. január 24., vasárnap

YUI-GLORIA (kislemez)

Egyszerű, letisztult és különleges. Ezekkel a szavakkal tudnám legjobban körbeírni a 2004 óta aktív énekesnőt, aki bár popban alkot, elmélyült zenéje mégsem popozható le ilyen simán.

YUI a maga egyszerűségével visz nagyszerű színt az emberek életébe. A fukuokai énekesnő nem tör világrengető hatalomra, vagy válik magamutogató popribanccá, és erre szüksége sincs, a kellő hanganyag már megvan ahhoz, hogy azt tegye, amit szeretne: énekelni.
Mostanság pedig szépen elborította a piacot termékeivel: egymás után, frizbiként dobálja kislemezeit, amelyek száma az utolsó lemez óta lassan eléri a 4-et, szóval számítsunk egy hamarosan betoppanó nagylemezre is, és bízzunk benne, hogy a szokásos YUI minőség megmarad.
De még ne rohanjunk olyan messzire, amikor itt a friss és ropogós, várva várt single-je GLORIA címmel.Nem, köze nincs angyalokhoz senki ne kezdjen kombinálni.
A korong első trackje a címadó dal, a GLORIA, melyet közepesen gyors ütemek és nagyons zép dallamok jellemeznek, így lett a track a lemez koronát viselő királynője. Messze távol ballag tőle a Muffler (magyarul Sál) amely egy egyszerű kis trackre sikeredett-talán túl egyszerűre is. Aztán a kedves készítők feldobtak (már megint) egy régebbi track, az It's all too much akusztikus verzióját, amivel volt egy kis problémám ugyan, de ennek ellenére nagyon szép végeredményt láthatunk itt is.
A kislemez alaphangulata igazán télies, ez a GLORIÁRA és a Muffler-re egyaránt igaz, valamint ne feledkezzünk el a borítóról sem, ami szintén szép munka lett, bár azt annyira nem vágom, hogy a GLORIA klipbe YUI haja sötétbarna, a cd borítón meg koromfekete...
Szépen összehozott kislemez lett ez, a GLORIA biztosan jó darabig játszható dal lesz, mire ráununk YUI kiad egy albumot...

GLORIA
Előadó: YUI
Megjelenés: 2010. január 20.

A dalokról

GLORIA
A kislemez legerősebb trackje. Közepesen gyors ütemek, amelyekre ráerősít a refrén gyorsasága. A legfontosabb hangszer, amint megszokhattuk már YUI esetében most is a gitár, de én már el sem tudnám képzelni őt nélküle. Az énekesnő gyönyörűen gyengíti-erősíti hangját a különböző szakaszoknál, leginkább a refréneknél, amelyek ritmikussága most elég erősre sikeredett, szokatlan módon YUI-tól. Gyönyörű dal, szép átvezetésekkel, fantasztikus dallammal, ütős refrénnel és különlegesen jól sikerült háttérzenével, ami leginkább a refrén alatt teljesedik ki.
Értékelés: 5*

Muffler
Általában, ha egy kislemezen 1-2 dalnál több szerepel, valamelyikről előbb-utóbb kiderül, hogy kár volt rátenni a lemezre, mert csak hézagpótló. A Mufflerre nem lehet azt mondani, hogy egy szimpla hézagtöltő, mert hallgathatónak hallgatható, kedvesnek kedves, de unalmas, erre pedig ráerősít YUI hangja, amelyen az énekesnő egyáltalán nem erősít. Mondjuk érthető egy lassú dal esetében, hogy nem üvöltözik, stb, és a dallam rendben is van, de ennek a track-nek erős vérfrissítésre lenne szüksége ahhoz, hogy egy ütősebb ballada kerekedjen belőle. Bár erősen kérdéses, hogy YUI direkt készített utcazenész stílusú zenét, hisz egykor ő is benne volt az iparban.
Értékelés: 4*

It's all too much Acoustic
YUI előző lemezéről származó dalát nyomták egy akusztikus köntösbe, ami ezen esetben gitáros kíséretet jelent. Tökéletesen lett akusztikusra dolgozva, de azért egy olyan énekesnő esetében azért mégiscsak kérdéses, hogy kell-e akusztikus verzió, aki az eredeti felvételen is ő maga játszik, és akinek dalaiban alapból nincs sok számítógépes zene. Szóval annak ellenére, hogy szinte totál olyan mint az eredeti verzió, elmondható, hogy valamivel lágyabbá és kevésbé popossá teszi az akusztikus hangzásvilág és ez értékelendő.
Értékelés: 5*

GLORIA PV
Mielőtt bármit is írnék, előre leszögezném, hogy jó a felfogásom, nem vagyok debil, de ez a klip egy kicsit lehorgasztott. Nyilván 150 feletti iq-val rendelkezőknek készítették-gondoltam, aztán megláttam, hogy a GLORIA már csak folytatás, mert YUI szeret sorozatot csinálni a videóiból. Ja, hogy akkor azért...
A sztori így látatlanban marha értelmetlen: két fiatal, egy lány egy fiú ücsörög a gép előtt, persze nem közös gép előtt. :D Írnak egymásnak, hogy mit, arról árva gőzöm nincs, mert olyan jól van az egész klip megoldva, hogy a fontos dolgok írásokban jelennek meg, amik persze titkosítva voltak nekem, buta halandónak, aki nem tud japánul és rejtjeles összeesküvésnek titulálta az egészet. Később, az angol felirat láttán állt össze a kép, hogy ők valszeg szerelmesek egymásba, csak valamelyikük elköltözött és azóta megy ez az őrült msnezős kapcsi. Aztán ez a két fiatal mindent egyszerre csinál: egyszerre alszik, néz, hall, sőt még a fejüket is egyszerre vakarják, ekkor jutott eszembe, hogy a tetű talán számítógépen keresztül is terjed...


YUI-t közben szinte alig látjuk, elvész a keretsztoriban, jobban mondva magában a keretben, mivel mindössze egy díszlet jutott neki, ahol dalolgat bandájával. Ez a dolog, nevezzük "díszletnek" a dal elején még sötét, lehullott falevéllel belepett hely, aztán láss csodát, a dal végére átalakul egy "virágbolttá" (vagy virágos rétté?) YUI-ék ruhái kifakulnak, mondhatom sokat kellett mosni, hogy feketéből rózsaszín legyen. YUI énekel és rózsaszirmok hullanak alá.
Közben az eredeti sztoriban, már ha így lehet nevezni, a nagy semmi történik, a végén pedig olyan érzésünk van, mintha meg se néztük volna a klipet.
Egy mondatban összefoglalva: unalmas, értelmetlen, és alig látni benne YUI-t.
Értékelés: 3*

2 megjegyzés:

  1. szerintem nézz utána mit jelent az irodalomban a 'szkáz', nézd meg újra a pv-t és gondold át még egyszer.
    még egy észrevétel: gondold át a pontozásodat. a rajongás egy dolog, de ha kritikáról van szó, merd lepontozni. (az írásod alapján arra lehetne számítani, hogy pl.:a mufflerre 3-ast adsz)
    Ezeket csak jóindulatból merem tanácsolni :)
    Üdv.: Szitakötő

    VálaszTörlés
  2. Szia Szitakötő!
    Igen, ismerem a szkáz fogalmát, ettől azonban még megmarad a véleményem a pv-ről, ettől nem tágítok. Abban viszont igazad van, hogy még szoknom kell a negatív kritikák írásáról. Ami az írást illeti, az megy, pontozásnál viszont néha-néha megrekedek, mert hiába nézem a dalt semlegesen, attól még lehet, hogy vkinek tetszik, csak pont nekem jött be. Szóval erre is figyelnem kell.
    De köszönöm a tanácsokat, igyekszem megfogadni, mert van bennük igazság :)
    Üdv: Timejja

    VálaszTörlés