2009. október 24., szombat

An Cafe-BB Parallel World

Öt imádnivaló srác tehetséggel és igazi egyéniséggel megáldva vágott neki vala a japán zenecsinálásnak. Aztán közülük egy, a Bou nevezetű leány kinézetű legény egyszer csak otthagyta a négy fiúcskát, akik ellensúlyozva bánatukat két új taggal bővítették az egyletet, Takuya-val és Yuuki-val. De nem is ragozom tovább, hisz ez az a pont, amikor a japán zenét legalább kicsit ismerők már égnek a vágytól, hogy bekiabálják a mesében szereplő együttes nevét: An Cafe!
A 2003-ban alakult együttes egyike Japán legismertebb oshare kei együtteseinek, bár ők maguk jobban szeretik, ha a visual kei jelzőt aggatják rájuk. 6 év múltán a banda sikere csak tovább ível, és ez nem csak a szigetországra, hanem a világ több pontjára is kiterjedő érték, hatalmas rajongótáboruk van például az Egyesült Államokban, vagy Európában. Ennek ellenére, valamilyen okból kifolyólag nagyon úgy néz ki, hogy a frontember, Miku le akar lépni, akarom mondani, ki akar lépni, és ezzel egyenesen halálra ítélné az An Cafe-t. A jelek pedig egyre szaporodnak: dvd és best album kiadás, amit valószínüleg lemezkiadójuk erőltet, hadd szipolyozzák még addig is a fanokat. A nemrég bejelentett szüneten pedig már senki meg sem lepődött...

Ennek ellenére szép kis lemezt dobtak össze, melyet akár talán nevezhetnénk VÉGSZÓNAK is.
A BB Parallel World 2009 szeptember 9-én jelent meg és igen választékos stílusú lemezt kap az, aki beszerzi. Az albumon a legjobban felismerhető jegy az oshare, de több dal került a visual kei fennhatósága alá. Az albumra zeneileg 3 műfaj hat igazán: pop, rock és dance, valamint egy helyen a metál, számomra érthetetlenül, mivel már nagyon nem illett a lemez tartalmához egy ilyen dal. Miku az első daloknál szépen "lapít", így azok a dalok annyira nem sikeredtek erőteljessé. Mondjuk, nem is volt rá túlzottan szükség, mert az első dalok nem túl izgalmasak, mondhatni laposak, ami fáj, mert nem ehhez vagyunk szokva An Cafe terén. Az idő előrehaladtával azonban a banda szépen javít a hangulaton, és végre előhozzák az "állatot" magukból, vagyis állati jól játszanak. Miku hangja is szépen felerősödik, és végre hozza a formáját, ez főleg igaz az AROMA című dalnál, ahol kitűnően teljesít. Csak talán azt tudom sajnálni, hogy a legjobb dalok az album végén kaptak helyet, ha jobban lettek volna szétosztva, akkor az egész izgibb lett volna. De így se rossz!


A dalokról

Let's Brand New Wave!
A kezdeti rockos hangzás ellenére egy vidám, tengerparti (vagy tenger party?) hangulatú dalocskába csöppenünk, afféle tipikus dancelős beütésű An Cafés hangzás, nekem a refrén tetszett a legjobban. Annyira nem fogott meg, viszont szépen utal a lemez további hangzásvilágára.
Értékelés: 4*

Natsu Koi★Natsu GAME
Megmondom őszintén, először nagyon nem jött be. Uncsinak találtam, sőt laposnak, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy magamban dúdolgatom. Hát, na...Szépen megcsinálták, de helyenként hiányoltam belőle az erőt, és így pár helyen elég lapos.
Értékelés: 4*

Ichigo
Végre egy érdekes dal, aminek nemcsak a refrénje tetszik! Már a kezdés is nagyon erőteljes, és a folytatás is szépen alakul.
Értékelés: 5*

Passion!!
A kezdés nekem nagyon AROMÁS, ami egyáltalán nem baj, főleg mert mindkét dal egyazon lemezen szerepel. Az egész dal szenvedélyes hangulatú, tehát jól illik rá a cím. A hangzásvilág is tetszik, bár a vége felé egy csöppet mintha laposodna. (arra a részre gondolok, amikor Miku nem teljesen engedi ki a hangját, de ettől eltekintve még jár a pont)
Értékelés: 5*

NYAPPY in the parallel world
A nyappizás már nagyon kezd tetőfokára hágni, ha még eddig nem történt volna meg. Miku-chan nyelvújító tevékenységét még Kazinczynk is értékelné, ha még élne és pont japánban élnénk. De mivel ez nem így van, ezért maradjunk abban, hogy a NYAPPY egy szép körben elterjedt szó, amit a fanok használnak is, méghozzá nagy előszeretettel. Egyébként a happy-ből lett, tehát jelentése boldog. Gondolom, Miku épp náthás lehetett eme nagyszerű szóalkotásánál, és nem tudta tiszta hangon kimondani a "hápit", amiből így "nyápi" lett. Bár nemhiszem, hogy valaki ezt a szót használná betegen :)
Na, a nyappiskodást félretéve: nem ez az első dal, amelynek címében szerepel a nyappy. De már megint erről írok...
A komoly kezdés ellenére a srácok rácáfolnak, hogy most komolyzenét akarnának csinálni. Beindul a dal, szép kis hangzása van, és érdekes...A refrénben található kórus nagyon aranyosan csinálja azt, amit csinál, ettől lesz a dal olyan "nyappys". A befejezés ismét klasszikus zenébe torkollik, ami ugye ezáltal keretbe foglalja a dalt. Az egyik legédesebb track a lemezről!
Értékelés: 5*

Alone
Télies hangulatú, karácsonyias kezdés teszi megnyugtatóvá a dalt, és ez a hangzás meg is marad a végéig. Gyönyörű ballada, végre Miku csodás hangját hallhatjuk, teljes egészében, nemcsak a "cukimukiédeskishangú" fiúcskát, aki csak vidám dolgokról énekel. Ez szép volt...
Értékelés: 5*

AROMA
A legerőteljesebb dal a lemezről, ami első hallásra megfogott! Főleg, mert teljes egészében rátaláltam az állítólagos angol fordítására, ami egyszerűen gyönyörű, de meg is mutatok egy részletet, amit fordítottam.

Visszanézve, olyan boldog voltam, amikor körülöttem voltál
Nem volt szükségem szavakra, minden amire szükségem volt
Az a bizonyság, hogy egy pár vagyunk
A rossz dolgok is jónak tűntek
És még ha nem is törődtél velem, megbocsátottam csupán a mosolyodért
Elfelejtettem hogyan utálhatok
Még ha el is voltam veszve és kerestem, sosem kaptam választ a kérdésekre
Nem szükséges szeretned mindent bennem

A hangzás végre igazi jrockerekhez méltó, Miku hangja pedig édes és férfias egyszerre. Az album egyik gyöngyszeme.
Értékelés: 5*

Bushidou to ifu wa shinu koto to mitsuketari
Na jó, ez persze japánul sokkal rövidebb :)
A kezdésnél kis híján szívrohamot kaptam, mert a langyi-bangyi hangulatot, amit az AROMA már majdnem felrázott, ez a dal tökéletesíti ki. Aki nem hallotta Miku-t metálozni, az tegye meg, már csak az érdekes hanghatás miatt is.
Értékelés: 5*

SUMMER DIVE ~AmatoroPEACH☆BEACH~
Az előző dal után nehezen hihető el, hogy a két dalt egy és ugyanazon személy énekli, de igaz, higgyetek nekem:)
Egy elvontabb track, aminek eléggé változékony a hangulata, pont emiatt igazán a refrének ragadtak magukkal.
Értékelés: 4*

MY ♥ LEAPS FOR "C"
Van valami bájos és hiper kawaii, ahogy Miku azt énekli, hogy "wow yeah" az meg, ahogy kimondja (vagy éppen nem tudja kimondani) hogy "my heart leaps for you" olyan aranyos és magával ragadó, hogy a hallgató legszívesebben magához ölelné (vagy szorongatná) Miku-chant, mondván: my heart leaps for you! (a szívem érted repes!)
Nagyon kedves dal, erősen pop beütéssel, ami jót is tesz neki, mert afféle szerelmes pop-rock dalt kapunk, közhelyek nélkül, tökéletlen angol kiejtéssel. Egy nagyszerű dal, ami lájtos töltetű, de van valami mondanivalója és a hangok is a helyükön vannak!
Értékelés: 5*

YOU
Ha most összefüggéseket akarnék nagyon keresni, akkor mondhatnám, hogy a dal kezdete erősen emlékeztet Ayumi Hamasaki My All-jára, és Ayuminak szintén volt egy dala YOU címmel. Persze, nem vagyok rosszmájú, mert az egész dal nem valamiféle Ayu-fanzene, ugye.
Laza ütemek, szép hangzás, melyek eredményeként egy popdalt kapunk. Méltó befejezése az albumnak!
Értékelés: 5*

A videóklipekről

SUMMER DIVE ~AmatoroPEACH☆BEACH~
Hát mit nem mondjak..Volt már jobb klipjük is. Az egész image-klip, tehát alapból nem lehet sokat várni tőle, mivel nincs sztorija, de akkor legalább már a díszletek lettek volna különlegesek, ezek helyett a papír paravánok helyett. Erre csupán 3 pontot adok, azt is annak köszönhetik a srácok, hogy l elhülyéskednek, és legalább a cuccaik mennek a gáz díszlethez, meg a dal se rossz.
Értékelés: 3*


MY ♥ LEAPS FOR "C"
A legédesebb klip díj győztese! Miku olyan cuki benne, hogy az már természetfeletti, a színek, a díszletek, minden tökéletesen passzol a keretsztorihoz, mivel végre az is van: Miku egy szerelmes levél megírásán fáradozik, amihez először ihletet gyűjt, töpreng, majd elkezd írni, és a videó végén a "hős szerelmes" nekünk nyújtja az időközben borítékba zárt levelet! Kawaii desu!!!
Értékelés: 5*

AROMA
Gyönyörű dalhoz gyönyörű klip dukál-így kerek a sztori! Ha elolvastad a dalszöveg részletet, azonnal megérted a dal mondanivalóját, főleg ha megnézed az ahhoz készült klipet, mely nagyszerűen megvilágítja a sztorit: Miku egy neo-arisztokrata stílű szobában, klasszikus-modern keverék ruhában szomorkodik kedvese miatt, aki már nincs többé. Ezt fejezi ki a fehér menyasszonyruha (vagy fátyol?) is Miku kezében. Az effektek (rózsa meggyulladása) teszik különlegessé az egész hangulatot. Mindenidők legszebb és egyben legsötétebb An Cafés klipje!
Értékelés: 5*

Natsu Koi★Natsu GAME
Annak ellenére, hogy a dal nem igazán nyerte el a tetszésemet, a pv annál inkább! A fiúk nagyon ügyesen megoldották a helyzetet, cuki para-paráznak klip alatt, és valóban játékossá varázsolják a hangulatot. Az a táncoló figura meg...na, annál már tényleg röhögtem. Nem tudom kinek volt az ötlete, de valami eszméletlen vicces...*a hasát fogja a röhögéstől*
Értékelés: 5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése