2010. január 4., hétfő

Ayumi Hamasaki-You were/Ballad (kislemez)


Amikor azt mondom Ayumi Hamasaki a valamicskét is jpophoz értő emberkék azonnal a fejükhöz kapnak, hogy na, még egy Oricon-pályázó lemezről fogok ódákat zengeni több oldalon keresztül, a végén pedig egy mondatba összefoglalom az egész rizsa konzekvenciáját, hogy ez tényleg egy király lemez. És hiába akarnám én ezt másképp is tenni, akár, de igazuk van. Ayumi nem hagyja magát letaszítani a trónról...

Az igazi uralkodók halálukig azok maradnak, utána pedig halhatatlanokká válnak. Ha viszont szabad élnem a lehetőséggel, kijelenteném, hogy Hamasaki már most halhatatan, uralkodása pedig már több mint egy évtizedesnek mondható.
Ezért azonban tenni is kell: az énekesnő folyamatos megújulása az, ami leginkább vonzza a tekinteteket (vagy hallásokat?) dalaira, illetve fontos megemlíteni, hogy Ayumi talán a legjobb előadó, aki képes szezonálisan dalt szerezni, évszaknak megfelelően. Leginkább azonban nyári pop dalai (Sunrise, Blue Bird) és téli balladái (Days, Together when) viszik a pálmát, most pedig ismét érkezett egy új szezonális téli fogás a You were/Ballad személyében. Hogy a piszkos külsőségekről is szó essen: angyali cd borító egy bűbájos, műen átdolgozottnak kicsit sem mondható Ayumival, hó és hófehér ruha, tökéletesen illeszkedő betűtípus-igazi mestermunka.
A lemez alapvetően télinek indult, a You were szépsége, a Ballad misztikussága, a You were Music box mix édessége, a Sunset Orchestra Version líraisága ellenére azonban felbukkant egy vidám pop track, a Red Line személyében, ami nagyon nem illett a képbe. Miért nem lehetett várni és rátenni a következő lemezre?

Aztán volt egy nagy élményem, amikor is meghallottam a You were zenedobozos verzióját. Az szuper élmény volt, őszintén, okos volt, aki kitalálta.
A Sunset zenekari verziójában pedig csalódtam egy nagyot-kellemesen, mivel azt hittem rányomtak még egy nyári dalt, hogy több track foglalja a helyet. Szerencsére ez nem így volt. Még több ilyen meglepit! :)
Összvissz: Ayumi ismét hatalmasat alkotott, mert igazából egyetlen dal nincs a lemezen, ami egy picit is akár a rossz felé húzna. És mi sem bizonyítja jobban az igazam, mint az, hogy az Oricon toplistán már első héten 1. helyen áll. Na, ugye...


You were/Ballad
Előadó: Ayumi Hamasaki
Megjelenés: 2009. 12. 29

A dalokról


You were...
Egy gyönyörű télies hangulatú szerelmes dal lassú illetve közepes tempóval. Ayumi hangja gyengéden erősödik ugyan, viszont az első refréntől kezdve a track végig hihetetlenül erős, nem marad el a dal erősségétől. A kislemez legszebb balladája, még a Ballad sem éri utol.
Értékelés: 5*

Ballad
Egy távol-keleti ballada? Miért is ne...
A kezdés nagyon Green-es (Ayumi 2008-as kislemeze) harmóniát sugárzó, bár tény, hogy nem olyan izgalmas és szép track mint a You were volt. A hangzásvilág különleges, szívmelengetően ázsiai, mondhatni, de a Ballad címet a You were jobban kiérdemelte volna, mert a Ballad annyira nem lett balladisztikus. Kicsit Will-es, kicsit Green-es, de attól még szeretjük.
Értékelés: 5*

Red Line
Nem értettem, miért címezi Ayumi kizárólagosan a TeamAyu-nak, vagyis hivatalos rajongóinak ezen dalát, és őszinte leszek, azután is hasonló gondolatok kavarogtak a búrámban, miután elolvastam a Red Line dalszövegét. Semmiféle címzést nem véltem felfedezést, akkor mégis miért a megkülönböztetés? Szerintem nagyon sokan lennének TA tagok, ha nemcsak japánban működne a dolog, de ez van, Sprite, és erről nem a rajongók tehetnek. Ezután a kirohanásom után, talán rátérnek magára a dalra, ami már tényleg nagyon más, mint amit azelőtt hallhattunk. Egy lájtos ütemekkel tűzdelt popdal, olyan sétáljunk együtt az esőben stílusú. A dal legfontosabb eleme minden bizonnyal a refrén, ami a legütősebb, viszont túl sokat már nem tud javítani az átlag pop hangulaton. Vidámnak elég vidám, édesnek is édes, de a legkevésbé egyedi dal a kislemezről.
Értékelés: 4*

You were... Music box mix Retake Version
Igazi kis karácsonyi ajándék a hallgatónak ez a dal: egy zenedoboz adja az alapdallamot, ami mesésen csodássá teszi a hangulatot (utoljára Kanon Wakeshima Kagamija elején hallottam efféle effektet, és már akkor is nagyon tetszett) Olyan tündéri az egész dalocska így, szebb mintha orchestrával nyomnák (zenekari kíséret) nem is csodálom, hogy a You were lett a Csingiling japán verziójának opening zenéje, valóban nagyon megérdemelte. A zenedobozos verzióban még szebben hallatszik Ayumi gyönyörű hangja. Köszönjük, zenedoboz! :)
Értékelés: 5*

Sunset ~LOVE is ALL~ Orchestra Version
Azt hittem, Ayumi már lezárta magában előző kislemeze, a Sunrise/Sunset történetét, úgy látszik tévedtem. Nagy bátorságra vall, hogy felmert tenni egy nagyon nyári dalt egy nagyon téli korongra, ahol már a Red Line is okozott hangulatával egy kisebb kavarodást. Kíváncsian és félve kattintottam hát a lejátszómra, és lefagyva vártam, hogy mi lesz...
Aztán elindult a dal, és...meglepődve vettem észre, hogy tetszik annyira, mint az eredeti verzió, ha nem jobban! A hangszerek játéka gyönyörű, bámulatosan passzolnak Ayumi hangjához. A legérthetetlenebb számomra, hogy MIÉRT NEM VOLTAK KÉPESEK MÁR HAMARABB, A SUNRISE/SUNSETRE FELTENNI EZT A GYÖNYÖRŰSÉGET?
Bár azt hittem, totál nem fog a hangulatba illeszkedni, kellemeset csalódtam. Nagyon. És ennek örülök is. Annyira illik a kislemezre, mint egy hiányzó puzzledarab egy puzzle képre.
Értékelés: 5*

A videókról

You were...
Miss Hamasaki sosem arról olt híres, hogy elaprózná videóit, nem tett másképp a You were pv-jével sem. Sztori ugyan nincs, viszont Ayumi gyönyörű hókirálynőként tündököl a gyönyörű effektek alatt, és a havas táj díszlet előtt. A képek gyönyörűek, az animációk lenyűgözőek. És a kezdés: az a maci nagyon drága...:)
Értékelés: 5*

Ballad
Ennyire kidolgozott mestermunka láttán komolyan elgondolkoztam, vajon mennyi ideig készülhetett ez a fantasztiks pv, amely sztori és kidolgozás terén mintha Ayumi korábbi, fated című pv-jére emlékeztet. A látványvilág gyönyörű, az egész hihetetlenül fantáziadús elemekkel tűzdelt, Ayu tennyo-ként jelenik meg, és tündérien fest. A történet szomorú, és ha nem érted, ne gondolkozz, csak nézd végig, ahol is kiderül minden. Gyönyörű effektek, bár az a két animált macska a pv közepén elég furi és dedós, de a többi elem csodás.
Értékelés: 5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése