2010. április 10., szombat

LM.C-Wonderful Wonderholic



Már várható, sőt egyenesen követelhető volt az LM.C új albuma a Wonderful Wonderholic. A kislemezek sikerei után pedig senki nem lepődött meg, amikor az együttes egy olyan lemezt dobott a piacra, ami nemcsak hallgatható, de valóban kikapcsolja az agyat. Szó szerint...

Az LM.C énekesétől, mayától pont ezt vártuk: csapongás ide-oda, stílusok gyúródnak masszává, aztán esnek szét, végül pedig csak annyi marad bennünk, hogy ez aztán valami...
Egy futurisztikus utazásra invitálnak most a srácok, nem máshová mint a széles és tág világűrbe, ahol aztán elszabadulnak az indulatok, és lesz ott minden: múzeumlátogatás éjfélkor, egy mozaik város, ha pedig felvidultunk néhány punk szívtől, jéghideggé dermedünk ellenségeiktől, a szellem szívektől. Adott tehát egy világ, ami olyan szuperül lett kitalálva, mint ahogy az megvan írva, persze így is kérdéses marad, hogy minőségileg ezek a szélsőségek rontanak e a képen. Azt kell mondjam, egyáltalán nem. A lemezen a legfeltűnőbb elem talán a váltakozás lehet, egyik stílusból a másikba való ugrások, ami meredeknek tűnhetnek, mégis képesek azon a bizonyos LM.C mezsgyén belül maradni.
Az összes track pazar lett, igazából nagyon kevés hibát találtam, bár azok ütöttek is rendesen. Ilyenek voltak az átvezetők, jobban mondva 2 átvezető, aminek én semmi értelmét nem láttam, csak kárnak rakták be, meg minőségrombolónak, mert csak arra valóak.
Gyorsabb tempójú dalok terén pörög a lemez, összesen két lassú (lassabb) dalt kapunk, és az elég is-bőven.
A tagok most is elég sokat áldoztak az elektronikus zenére, ami csak azért fájdalmas, mert az élőzene élő marad minden esetben és jobban esik hallani.
A lemez címéről ugyanaz a véleményem, mint az előzőekéről: gáz. Az LM.C nem tud nevet adni egy albumnak se, szakértőt kéne hívniuk, úgy látszik ide maya kreativitása már nem terjed ki. Pont ugyanez a helyzet adódott a lemezborítón is, ami, hát, mit ne mondjak...Egy polcon ez lenne az utolsó amit megvennék. A kép csúnya, a betűtípus gáz, és az LM.C neve is eltűnt valahol (egy fekete lyukban? :O)
Úgy tűnik, hosszú évek alatt ez sem változott semmit...
A külső ellenére azonban le kell szögezzem, hogy minden bizonnyal 2010 egyik legjobb lemeze lett a korong, és ez minden idők legkirályabb LM.C-s albuma-eddig. Érdemes végighallgatni, mert rengeteg ütős dal van rajta, és most nem csak a kislemez trackekre gondolok. Szóval irány az űr...
Kedvenc trackek: Punky Heart, Midnight Museum, meteorion
Wonderful Wonderholic
Előadó: LM.C
Megjelenés: 2010. március 3.

A dalokról

Sound Odyssey
Őszintén elmondhatom, hogy interlude-ok közül ennyire unalmas, kidolgozatlan és értelmetlen példával még sosem találkoztam, és igazán szíven ütött, hogy pont egy LM.C korong keretein belül kerül sor egy effajta meetingre. Nyilván, a srácok viccesnek gondolták, hogy egy űrbeli introval kezdenek, mintha hirtelen a hallgató maga is ott lenne. Nyilván. De az is nyilvánvaló, hogy nagyon nem lett az...
---Meghallgatom---
Értékelés: 1*

GHOST † HEART
Kislemez formában már írtam erről a track-ről. A kritikát itt találod.
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

Space Wannabiez
Űrjelöltek? Az LM.C tagjai nagyon komolyan vették ezt az egész űrhajós dolgot és most úgy tűnik, Anettka módra ők is megrohamozzák az űr teljességét. De remélem azért az előbb említett celebnél tovább jutnak...
A track igazán életrevaló, energikus lett. A Ghost Heart-al ellentétben nem punk, hanem jóval inkább rock hangzásvilágot hallhatunk. De még milyet! Kemény dal, jó látni, hogy az LM.C nem rögzült le egy jól bevált fogásnál, hanem továbbra is előad ezt is-azt is.
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

mosaique city
Az űr után egy mozaik város? Most akkor mi van???
Jogos a kérdés...Majd kérdezzétek meg maya-tant a konciján, mire is gondolt a furi cím alatt.
Az előző kemény rock ellensúlyozásaként egy lazább visual-oshare dalt kapunk lájtosabbra vett versszakokkal, erősebb átvezetőkkel, de a mindent vivő rész minden bizonnyal a refrén lett-itt is. Csengőhangnak illő kompozícióra sikerült ez a rész, és erre szépen rákontráz a számítógépes zene is, meg persze azért Aiji is.
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

Midnight Museum
Ki ne ismerné legalább hallomásból az Éjszaka a múzeumban című filmet, ahol éjszaka életre kelnek a kiálíltási tárgyak? maya és Ayiji nagy fanjai lehetnek a filmnek, vagy talán magának az ötletnek, ezért hívják elő dalukban a múzeum lakóit, hogy együtt bulizzanak. Na jó, a buli talán egy kicsit túlzás...
Van itt minden, Mona Lisától kezdve, menetelésen keresztül, egy stabil alapokon nyugvó, bár jól kizökkentő refrénnel egyetemben és ez az egész annyira őrültség, amennyire kreatív és zseniális.
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

Days (WFWH mix)
A Days eredeti verziója úgy tánik nem volt annyira ütős, hogy felkerüljön a lemezre, így lett egy kicsit átmixelve, amiből igazából annyi tűnik fel, hogy a számítógéppel vitt fő dallam alatt egy igen gyenge minőségű basszusgitárral végigvitt valami hallatszik,a mi néha már idegsített, mert nem is annyira a zenére figyeltem, mint arra, hogy mi ez a furcsa hang a háttérben.
Tehát nagyon kevés változás történt, mégis olyan idegesítővé tette ezzel a tracket, hogy csak egy dolgot tudok ajánlani: hallgassátok meg az eredeti Days-t!!!
---Meghallgatom---
Értékelés: 4*

Time Warp Reel
A Space Odyssey után már meg sem lepődtem egy újabb csodálatos átvezetőn,. ami azért hál'Istennek jobban sikerült, és legalább 1-2 halovány jel látszik abból, hogy maya keze is benne van a dologban. Etől függetlenül ugyanolyan gyalázatos mint az első track volt. Csak egy fokkal jobb.
---Meghallgatom---
Értékelés: 2*

EDO FUNK
Hátööö...Gondolom, már meg sem lepődtök, hogy újabb stílusváltás következik.
Az LM.C úgy gondolta, hogy elkéne már menni nagyon debil irányba, és a jó öreg oshare keretein belül egy kis funky-t csempészni a trackbe. Milyen jól tették! Természetesen itt is a számítógépes zene dominál elsősorban, de ennél a dalnál ez annyira nem is lényeg...
A legédesebb rész a refrén lett, ami már megint csengőhang gyanús. Hm...
A track közben kapunk egy kis latin sokkot is, aztán vissza mindent, mert az LM.C természetesen ezt se veszi komolyan. Mint a legtöbb dolgot :)
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

Optimisland
maya nagyon optimista, ehhez már hozzá lehetett szokni. (vajon mi lehet a helyzet Ayiji-val? :O)
Egy Hawaii sztájlban nyomott dalt kapunk, olyan Republikos jelleggel, fütyölős elemmel. maya hangja lágy, és naggggyon édess...Kedves kis dal 50 első randi soundtrack-es beütéssel.
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

pOlyLifE
Na, ennél a címnél legszívesebb megtéptem volna a fejét annak, aki ezt a hülyeséget kitalálta. Ennyi kis-nagy betűt egymás mellett!!!!
Magár a dalra térve, igazi visual kei hangzás. Aranyos track lett, de nagyon különlegesnek nem tudnám nevezni. A refrén minőségileg is elmarad az eddig dalok refrénjeitől. Nem lett rossz, csak kevésbé izgalmas.
---Meghallgatom---
Értékelés: 4*

meteorion
Már megint egy Republikos dal...Viccet félretéve egy lassabb lélegzetvételű dalocskáról van szó (ilyen is van ezen a lemezen? :O) ahol több szerepet kap az "élőzene" mint az előzőekben. Gyönyörű ballada, megkapó refrénnel a főszerepben. Igazi zene!
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

Punky Heart
Az LM.C nem okozott csalódást rajongóinak a Punky Heart-tal, ami olyan, mint maga az együttes: bolondos, kedves, és nagyon, nagyon elrugaszkodik a földtől-dallam és dalszöveg szempontjából egyaránt.
Egy rész a dalszövegből:

Értéktelen üveggolyók zuhannak ki markunkból
S mi úgy szedjük fel őket, mintha gyémántok volnának
Nevetve, véget nem érő napok
Csalónak neveznek minket

A Punky Heart maya újabb gyermeki megnyilatkozását tükrözi, úgy tűnik ez a srác sosem nő már fel. De talán ez annyira nem is baj míg ilyen dalokat ír:)
Stílus szempontjából jól látszik, hogy a Punky Heart kislemezként került először piacra, mert nagyon igényesen kidolgozott, minden egyes részecske nagyot üt. A Punky Heart punkos-rockos egyvelege gyönyörű, igazi mestermunka lett ez a vezetési vonal. Hangzásvilág szempontjából inkább nyári dalnak nevezném, de természetesen tavasszal is hallgatható :D
Ha egyetlen szóval kéne definiálnom a Punky Heart-ot, akkor asszem könnyen menne: fantasztikus!!!
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

Bokura no Mirai
Egy újabb űr trackel találtam szembe magam. A kezdés legalább is nagyon ezt tükrözte. A versszakokban maya inkább rap-el, mint énekel, ami egy kicsit szokatlan volt, de mindenesetre érdekes, ezért is vártam annyira a refrént, hogy vajon tud e valami változást hozni a trackbe. Az átvezetés már dallamosabb, a refrén pedig a legszebb momentuma a dalnak, itt érvényesül legjobban a dallam és a háttérzene is. A kórus hangja is nagyon édes. Nagyon szép dal lett :)
---Meghallgatom---
Értékelés: 5*

It's a Wonderful Wonder World
Utolsó tracként azért látszik, hogy a készítők célja nem egy ütős track létrehozása volt. Ez azonban annyira már nem is baj, mert kaptunk elég kellemes sokkot a lemezről, így elég is ez a kis utójáték. Nem nevezném túl érdekes dalnak, bár volt egy-két érdekes elem, ami nagyon bejövős volt (pl. a 2:26-tól kezdődő rész igazán különlegesre sikeredett) A track mindenki nagy örömére a Space Odyssey mintájára zárul, annak egy részével. Jujj, még jó hogy csak kis részről van szó...
---Meghallgatom---
Értékelés: 4*

A videóklipekről
Punky Heart
A Punky Heart-ból annyira nem volt nehéz videót készíteni, hisz maya egy kész sztorit vázolt már a dalszövegben. Egy fehér-szürke szobában játszódik történetünk, ahol maya és Aiji zenélget a dobosokkal. A szürke hangulatot nemcsak a dal, de maya és Aiji ruhája is szépen felturbózza azokkal a gyönyörű pink cuccokkal, melyeket fekete csíkok díszítenek. Igazán oshare hangulat! Aztán vannak itt még gyémánttá változó üveggolyók (mint a szövegben is) sok-sok repülő nyalóka+nagy nyalóka, kis nyalóka maya szájában, maya festett nyelve, aiji-s mutogatások. A szürke szoba előbb pink-é válik, majd maya-tanunk szívecskéket graffitiz a falra. A punk látványvilághoz pedig a szép effektek is hozzájárulnak. Elbűvölő videó!
---Megnézem---
Értékelés: 5*

GHOST † HEART
A Ghost Heart nemes egyszerűséggel nevezhető szimpla visual kei pv-nek, hisz sztorija nincs, maya és Aiji próbálja "eladni" magát, nem is hiába. De hogy ne legyen uncsi a kép, mert ugyebár egy keményebb dalról beszélünk, a fiúk halloweeni göncökben parádéznak, csontvázaknak öltözve, és igen, így higyjük el, hogy ők most HALÁLKOMOLY dolgokról dalolgatnak! Persze nem elég, hogy saját magukat átdizájnolták, de a többi csapattagra is ráhúzták a jelmezeket, hogy ne csak ők gázoskodjanak már szálkáknak titulálva. Itt is találkozhatunk az általuk oly imádott és sokszor használt doboz háttérrel, mintha egy dobozban lennének. Ezt egy kicsit uncsi volt látni, mert a Punky Heart-nál már lelőtték ezt a poént nem is kevésszer... A hibákért viszont kárpótolnak minket rendesen: az árnyékolási technikák és szín effektek után egy nagyon szép, sötét animációs filmecskét kapunk, olyan katonás-piramisos-háborúsat, ahol csak az alakok látszanak, ami igazán érdekes és jó érzés volt látni, hogy az LM.C nem elégedett meg egy túlontúl visual kei-es imidzs pv-vel, hanem beletették ezt a képet is. Bár, talán ezért az animáció készítőknek járna a pont.
---Megnézem--- Értékelés: 5*

4 megjegyzés:

  1. Megkérdezhetem, hogy Maya nevét direkt írod mindig kisbetűvel? XD
    Nem cseszegetésből, csak úgy feltűnt.. :D

    VálaszTörlés
  2. Szia ^-^
    Azért írom kis betűvel mert a legtöbb helyen így találkozom a nevével én se értem miért írják kis betűvel, de tartsuk tiszteletben :)
    Pl.wiki
    http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_lm.c
    De jó észrevétel engem is érdekelne miért van így írva a neve :D

    VálaszTörlés
  3. Én is így láttam legtöbbször, és gondoltam, most már megkérdezem , hogy miért is van így. :D
    Barátnőmmel pl. akivel mindig nagybetűvel írjuk a Mayát, azt hittük , hogy mi vagyunk ennyire lemaradva, és valamit nem tudunk.. :"D

    Köszi a választ, egyébként! ^_^

    VálaszTörlés
  4. Semmi baj, én is kétkedéssel írtam kezdetben így, de hozzá lehet szokni :)
    Szívesen ^-^

    VálaszTörlés